Konkurrensutsatta underleverantörer i stenhård kostnadsjakt

Pressmeddelande januari 2010

Effektivitet handlar inte om att jobba fortare utan smartare, och att skärskåda alla moment i kedjan från order till leverans. Det är Håkan Andersson på HA mekaniska i Älvängen väl medveten om. Även om inte NC-beredning och tillverkning är de moment som är mest tidskrävande för att ta fram en produkt, är det ändå oerhört viktigt för hela företagets lönsamhet att de är lika slimmade och uppdaterade som alla andra delar i processen.

HA mekaniska är specialiserade på enstycks- och prototyptillverkning i svåra material som Titan och nickel/krom/molybden-legeringen Hastelloy för tuffa miljöer. Och tuffa miljöer är det verkligen där produkterna skall verka, eller vad sägs om Siemens turbiner eller Kongsberg Maritims djuphavsutrustningar?

 

Ett moment i tillverkningsprocessen som verkligen bidragit mycket till en förbättrad lönsamhet är NC-beredningen. Företaget använder Mastercam X4 MU2 för det jobbet och när den nu aktuella versionen presenterades tidigare i år innehöll den utökade möjligheter till dynamisk fräsning, eller mjuka banor som det också kallas.

– Enkelt uttryckt innebär det att vi kan utnyttja en större del av fräsverktyget och fördela slitaget över en större yta. Det gör en dramatisk skillnad. Innan den möjligheten fanns var vi tvungna att byta verktyg i princip efter varje produkt vi fräste fram, men tack vare den skonsammare gången med dynamisk fräsning räcker samma verktyg till upp till 8 produkter. Eftersom ett snittpris på ett verktyg ligger kring 1 500:- förstår man ju lätt att här finns stora pengar att tjäna. Våra verktygskostnader är nu bara 25 procent av vad de var innan vi kunde höghastighetsfräsa med mjuka banor, förklarar Håkan Andersson.

Obemannad fräsning

Men det är inte bara verktygskostnaderna som blivit lägre. Den absolut dyraste resursen på företaget är personalen och de kan nu producera betydligt mer genom att man kan fräsa obemannat under nätterna.

– Säkerheten i fräsningen har ökat så mycket att vi ofta låter maskinen arbeta obemannad under natten, och nästa morgon när vi är tillbaks så är stycket klart. Det betyder förstås att varje person blivit mer produktiv och bidrar till en ökad lönsamhet.

– Den förbättrade säkerheten gör dessutom att kassationerna har minskat betydligt. Allt detta tillsammans gör att vi kan vidmakthålla vår konkurrenskraft och leverera kvalitetsprodukter med en långsiktig lönsamhet. Jag vet att många tillverkande underleverantörer kämpar hårt med lönsamheten just nu, och jag tror att de som inte satsar helhjärtat på att vara med i teknikens framkant helt enkelt kommer att försvinna.

Regelbundna uppdateringar

HA mekaniska har sedan många år ett löpande uppdateringsavtal med Mastercams svenska distributör AME.

– Med vår inriktning på enstycksprodukter i svåra material är det speciellt viktigt att alltid arbeta med senaste teknik. Jag tror att om man slutar uppdatera sitt CAM-program är man helt borta från banan inom 3-4 år. Så fort går utvecklingen helt enkelt. Det är dels ny funktionalitet som dynamisk fräsning man går miste om när man hoppar över programversioner men även kommunikationen mellan oss och kunden skulle bli lidande om vi skulle ha äldre programversioner än dem. Man kan säga att det är ett kundkrav att vi arbetar med senaste CAM-version, så det är närmast tjänstefel att inte göra det.

– När det dessutom bidrar så starkt till en ökad lönsamhet finns det inget att tveka om. Jag önskar att det vore fler uppdateringar om året, även om varje uppdatering också kräver en ny utbildningsinsats, avslutar Håkan Andersson på HA mekaniska.

###

Om Håkan Andersson Mekaniska AB

Håkan Andersson Mekaniska AB konstruerar och tillverkar mindre serier av prototyper, komponenter, form- och stansverktyg samt maskiner och hanteringsutrustning.

Allt produceras i en dynamisk miljö med högteknologiska maskiner och kunnig personal.

Riktlinjer för det inre arbetet är ständiga förbättringar, goda relationer, kontinuerlig utbildning och bra arbetsmiljö. Mer information på www.hamekaniska.com

Om AME

Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området. Mer information på www.ameab.se.

 

 

Mastercam

Mastercam på twitter

Mastercam In honor of Memorial Day, our offices will be closed on Monday, May 28th.
fredag, 25 maj 2018 19:00
Mastercam Check out the latest Tips & Tricks video from Mastercam https://t.co/qDQy5Mx6dk
tisdag, 22 maj 2018 11:15
Mastercam Check out the latest Tips & Tricks video from Mastercam https://t.co/PA1o0t4L9R
tisdag, 15 maj 2018 11:15

Mastercam på Facebook

Från Mastercam Twitter

Mastercam In honor of Memorial Day, our offices will be closed on Monday, May 28th.
fredag, 25 maj 2018 19:00