Precisionstrimning med Mastercam och unik specialfräs

Pressmeddelande september 2010

Att trimma motorer har alltid varit ett hantverk för entusiaster som vill ha lite extra hästkrafter under huven. Med hjälp av modern CAD/CAM-teknik och numeriskt styrd specialfräs har det nu blivit både enklare, bättre och snabbare att ”hotta upp” en standardmotor till racingnivå.

Jan Halvarsson, i de djupa skogarna norr om Torsby, har alltid gillat att skruva och meka med motorer. För 20 år sen startade han sitt företag Halvarsson Racing och gjorde därmed sin hobby till sitt levebröd. Idag trimmar han och en anställd motorer åt både ”vanliga” bilentusiaster och tävlingsförare.

– Vår specialitet är att porta toppar som det heter i vår bransch. Det betyder att vi ökar flödet genom insugnings- och avgaskanalerna i topplocket för att optimera effekten på motorn. Tidigare har man alltid gjort det ingreppet manuellt med roterande filar, men eftersom det är omöjligt att göra alla kanalerna exakt lika för hand så riskerar man att få sämre effekt i motorn. Dessutom är det ett tidsödande och tråkigt moment som kunde ta nära nog en hel arbetsvecka att göra för hand på en fyrcylindrig motor, berättar Halvarsson.


Specialutvecklad fräs

För cirka två år sedan bestämde sig Halvarsson för att effektivisera jobbet med hjälp av Mastercam och en 5-axlig Centroid CNC-fräs som var specialutvecklad för just topportning. Det är för övrigt den enda fräsen i Sverige som är det.

– Nu gör jag samma jobb på nästan en tiodel av tiden, men inte nog med det. Alla portar blir dessutom exakt lika. Det gör att motorn går jämnare och bättre, men det innebär också att om ägaren skulle råka ut för ett topplockshaveri i framtiden kan jag enkelt ta fram ett nytt, precis likadant topplock, eftersom värdena ligger lagrade i Mastercam. Han behöver inte ens plocka ur motorn och komma hit med den. Jag kan skicka ett nytt topplock med posten, som kommer att passa exakt på hans motor.

– Jag vet att många traditionalister i motortrimningsbranschen rynkar på näsan åt dessa "moderniteter" och menar att det blir bättre om man portar för hand, men det är bara nys. Inget kan slå precisionen med ett CAM-program och CNC-styrd topplocksportning, framhåller Halvarsson.


Kan ta nya typer av uppdrag

Hastighet och precision är inte de enda fördelar som Halvarsson Racing ser med investeringen i Mastercam/CNC-fräs. Nu kan han också åta sig helt andra typer av uppdrag som hade blivit alltför kostsamma att göra med manuella metoder.

– Jag kan till exempel läsa in måtten på en trasig motordel med fräsen, använda Mastercam för att sätta fräsbanorna och tillverka en exakt kopia. Jag kan också åta mig att tillverka mindre serier av enklare motordetaljer. Just nu ligger t.ex. 25 topplock på golvet i verkstan och väntar på att bli levererade.

Trimningsbranschen är internationell, och om någon skaffat sig ett gott rykte som seriös och kunnig motortrimmare droppar beställningarna in från hela världen. Det gör de hos Halvarsson Racing.

– Hösten är en något lugnare period för oss då vi kan ägna oss åt lite mer långsiktiga projekt. Som till exempel att skrämma upp en motor till en Corvette -65:a från 400 till 750 hästar genom att komplettera den med två centrifugalkompressorer. Även det är ett jobb för Mastercam och fräsen, avslutar Jan Halvarsson.

#######

Om AME

Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området. Mer information på www.ameab.se

 

Mastercam

Mastercam på twitter

Mastercam In honor of Memorial Day, our offices will be closed on Monday, May 28th.
fredag, 25 maj 2018 19:00
Mastercam Check out the latest Tips & Tricks video from Mastercam https://t.co/qDQy5Mx6dk
tisdag, 22 maj 2018 11:15
Mastercam Check out the latest Tips & Tricks video from Mastercam https://t.co/PA1o0t4L9R
tisdag, 15 maj 2018 11:15

Mastercam på Facebook

Från Mastercam Twitter

Mastercam In honor of Memorial Day, our offices will be closed on Monday, May 28th.
fredag, 25 maj 2018 19:00