Kortare till marknaden med dynamisk fräsning

Pressmeddelande november 2013

Bucher Emhart Glass är världsledande inom maskiner för tillverkning av förpackningsglas. Nu provar enheten i Örebro att delvis ersätta gjutning av komponenter med fräsning, något som visat sig ge mycket stora tidsvinster i tillverkningen.

Fabriken i Örebro tillverkar komponenter till glasmaskinerna som sedan monteras i Sundsvall och Malaysia och säljs över hela världen. Huvudkontor och R&D-avdelning ligger i Schweiz. En sådan komponent som görs i Örebro är den hållare som håller fast gjutformen när den 1300 grader varma glasmassan rinner ner.

Hållaren har av tradition alltid tillverkats i gjutjärn som beställs av underleverantörer. Men sen i våras testar man även fräsning ur ett solitt stycke verktygsstål som komplement till gjutjärnshållarna. Eldsjälen för testerna är produktionsingenjör Carl Heiwall:

Carl Heiwall"Det började med att vi fick ett akut problem på halsen för en tid sedan. Två beställda och färdigtillverkare glastillverkningsmaskiner kunde inte levereras till beställaren på grund av att de fick vissa problem. Vi stod alltså med två leveransklara maskiner men ingen köpare. Till slut visade en Sydamerikansk glastillverkare intresse för att köpa maskinerna under förutsättning att vi snabbt kunde ändra på gjutformshållarna så att de passade de glas de skulle tillverka. Jag hade tidigare haft kontakt med Jan Bohman på AME då han visade CAM-programmet Mastercam och hur man med hjälp av det kan fräsa fram hållarna i stället för att gjuta dem. Nu var det akut läge att kontakta honom igen," berättar Heiwall.

Läs mer...

Mastercam-modul halverar tiden för NC-programmering

Pressmeddelande augusti 2012

Speedway på världselitnivå är en jättelik kringresande cirkus, något av en lillebror till Formel 1-tävlingarna för bilar. För att lyckas i toppen krävs att man har uppbackning av de allra bästa i branchen, allt från expertkunnande på hantverksnivå till avancerad CAD/CAM-teknologi.

Jan Andersson är en legendarisk svensk speedwayförare som var aktiv som professionell mellan åren 1974 och 93. Mesta tiden ingick han i det engelska speedwaylaget Reading Speedway där han skördade stora framgångar och kallades “Mr. Reading Speedway”. Redan under den aktiva tiden var han intresserad av tekniken runt sporten och både han själv och hans klubbkompisar körde med motorer som han hade trimmat och förbättrat. Det är något han fortsatt med även efter pensioneringen från proffslivet, och idag sitter han i en liten verkstadslokal i ett industriområde i Göteborg och levererar motorer och topplock till hela världseliten. I princip alla som är med och slåss om pallplatser både på senior- och juniornivå vet att för att komma dit måste man åka med motorer från JA Racing.Jan-Andersson

“Den viktigaste detaljen på en speedwaymotor är topplocket. Det är hjärtat i motorn och det jag strävar efter är att portarna i toppen skall vara så små och effektiva som möjligt,” säger Jan Andersson.

Det är ett rent hantverk att prova sig fram till den bästa konstruktionen. Om och om igen har Jan Andersson filat och testat för att hitta fram till den optimala toppen. I våras började han bli riktigt nöjd med sitt topplock och bestämde sig för att ta med sitt allra bästa exemplar till Mylab/Heka för att få hjälp med serietillverkning. 

Läs mer...

Lättanvänd koordinatmätningsmaskin ger nya kunder

Pressmeddelande augusti 2011

Halmstad Finmekanik är en liten, men komplett verktygstillverkare som specialiserat sig på enstycks- och småserietillverkning av verktyg och komponenter till i första hand halmstad finmek1underleverantörer till fordonsindustrin, men även till medicin- och läkemedelstillverkare, maskinbyggare och verktygsindustrin.

Maskinutrustningen består av två fleropmaskiner, två trådgnistar och diverse andra maskiner som gör att man kan åta sig hela produktionskedjan i verktygstillverkningen. Senaste tillskottet är en Master3DGage som är ett lättanvänt system för koordinatamätning/scanning och verifiering av att en produkt håller sig inom måttoleranserna.

En specialitet som ställer höga krav på verktygskunnande, och där den nya mätmaskinen spelar en huvudroll, är ”baklängeskonstruktion” eller Reverse Engineering. Företagets ägare och VD Magnus Sjöberg förklarar:

Läs mer...

Mastercam

Mastercam på twitter

Mastercam Tips & Tricks: Offset Entity allows you offset the edge of a solid without having to create a curve first. Watch no… https://t.co/u5vjgH4Cuk
tisdag, 20 februari 2018 13:55
Mastercam Up on the blog today catch up on Part two of the Multi-Axis State of Mind https://t.co/uUwWGJgDLS
måndag, 19 februari 2018 22:41
Mastercam A member of our Post department was with @genesimmons Vault Experience at City Winery in Boston this weekend!… https://t.co/aMPz75fYvj
måndag, 19 februari 2018 21:09

Mastercam på Facebook

Från Mastercam Twitter

Mastercam Tips & Tricks: Offset Entity allows you offset the edge of a solid without having to create a curve first. Watch no… https://t.co/u5vjgH4Cuk
tisdag, 20 februari 2018 13:55