Mastercam 2018 är släppt

Mastercam 2018 med fokus på effektivitet och snabbhet
Nu finns Mastercam 2018 även på svenska! Programversionen har fått en ny uppsättning programmeringsverktyg med fokus på snabbhet, automation och effektivitet för alla typer av bearbetningsjobb. Mastercam 2018 har fått nya 2D/3D fräsfunktioner, förbättringar av Design/CAD, kraftfull svarvning, Mill-Turn förbättringar och mycket mer.

  Filmer som går igenom de viktigaste nyheterna 

Fräsningsnyheter
Nu finns ämnesigenkänning även i borroperationer, som tar hänsyn till ämne både på topp och i botten. Finskären beräknas också med hänsyn till ämnesmodellen, vilket tillsammans ger en säkrare och mer optimerad verktygsbana. Arbetsgången för 3D höghastighetsbanor har effektiviserats och ger en ökad kontroll över var bearbetningen skall göras. Höghastighetsbanan Hybrid har nu “smoothing” kontroll som ger en ännu bättre finish.

smoothing

Mer om nyheterna i Mastercam Fräsning finns att läsa på whatsnew.mastercam.com.

Utökad Turning och Mill-Turn
Arbetar man i material som har lätt att få långa spånor, förhindrar Mastercams nya spånbrytningskontroll eventuella problem genom att man kan sätta längd- och tidskontroller på spånbrytningen. Mill-Turns maskindefinition innehåller komponenter för dubbdocka och pinol som är anpassade för just din maskin.

spanbrytning

Exklusivt i Mastercam
Som enda CAM-system stödjer Mastercam de nya Primeturningstrategierna från Sandvik. Operationerna ger automatiskt stöd för Sandvik Coromant CoroTurn® Prime inserts och PrimeTurning™ metod. PrimeTurning ger er en överlägsen materialavverkning, produktivitetsökning på över 50% och ökad livslängd på skäret i många material.

Mastercam PrimeTurning lo res

Nya CAD-verktyg för CAM-beredaren
Många CAD-modeller behöver justeras och/eller lagas innan de passar för CAM-beredning. Mastercam’s CAD-funktionalitet är utvecklad för CAM-operatören. Grafisk kontroll av svepnings- och rotationsvinkel förbättrar hur du kan skapa och förändra mer komplexa trådmodeller och primitiver. Med skuggad förhandsvisning blir det enklare att visualisera och se resultatet av en utbredning. Hålaxel-kommandot gör det lätt att arbeta med stora hålbilder, speciellt med matchande diametrar som man kan välja som grupper.

Fler nyheter i korthet:
• My Mastercam ger dig tillgång till din profil, Mastercam’s sociala mediers flöde, Mastercam Forum, och annan information som är bra att ha.
• Förenklad arbetsgång för hantering av plan, lager, analys, geometrihantering m.m.
• Förbättringar på Preparera-modell och Solidmodellering som t.ex. Ångra/Gör om i många steg på upp till 25 funktioner och fler möjligheter att kontrollera en solid svepning.
• Kollisionskontroll och Multiaxis frigång har fått ny design.
• Gemensam riktning har lagts till sidan Tool Axis Control för Multiaxis verktygsbanor och håller verktyget i en jämn lutningsvinkel för att minska verktygs- och maskinrörelsen.

Ännu fler nyheter om Mastercam 2018 finns på www.mastercam.com. och www.ameab.se

 

Mastercam första CAM-program att stödja unik Sandvikmetod

Som första CAM-system kommer årets version av Mastercam innehålla stöd för Sandvik Coromants unika PrimeTurning™. Det är resultatet av ett samarbete mellan Mastercam och Sandvik Coromant som gjort detta möjligt. Mastercam 2018 släpps i juni 2017 och kommer då att kunna skapa de nya verktygsvägarna.

En ny uppsättning svarvstrategier i årets Mastercamversion stödjer Sandvik Coromants CoroTurn® Prime skär- och PrimeTurning-teknik. De automatiserade strategierna förenklar programmeringen och ökar produktiviteten med 50-80 procent genom högre avverkningshastigheter och fördubblad livslängd på verktygen, jämfört med de skär som används idag.

Mastercam PrimeTurning lo res

Mastercams utvecklare har samarbetat med Sandvik Coromants tekniska specialister för att den patentsökta PrimeTurningmetoden skall kunna svarva i alla riktningar inom Mastercams standardprodukt. Dessa specialiserade strategier utnyttjar CoroTurn Prime fullt ut. Mastercam 2018 stöder såväl CoroTurn Prime A-skär för grovbearbetning, ytbearbetning och profilering, som B-skär för grovbearbetningsapplikationer. De nya verktygsbanorna ger höga produktivitetsvinster i material som ISO P stål, ISO M rostfritt stål, och ISO S värmebeständig superlegering (HRSA).

”Sandvik Coromant PrimeTurning™ och nya CoroTurn Prime-skär representerar en omvälvande utveckling av svarvning och vi är glada över att fått samarbeta med Sandvik Coromant för att bidra till denna innovation på marknaden. Vi är glada att våra användare kommer att vara några av de första att dra nytta av detta genombrott”, säger Meghan West, ordförande i CNC Software som utvecklar Mastercam.

”Det är inte så vanligt att verkligt innovativa lösningar presenteras inom den metallbearbetande industrin, men PrimeTurning™ är utan tvekan en sådan," säger Mia Pålsson, Senior Manager produktenhet svarvverktyg, Sandvik Coromant.PrimeTurning Mastercam lo res

”För att fullt ut kunna utnyttja metodens enorma potential krävs smart programmering. Vi är därför stolta över att arbeta tillsammans med CNC Software för att stöda våra gemensamma slutanvändare.”

Sandvik Coromant PrimeTurning™ kommer utan extra kostnad att ingå i Mastercam 2018, som är planerad att släppas i juni 2017.

 

  

# # # # #

 

AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området.

CNC Software Inc.
CNC Software Inc har utvecklat Mastercam, världens populäraste CAD/CAM-system och tillhandahåller toppmoderna programvaruverktyg för CAD/CAM-tillverkning som uppfyller kundernas krav på lösningar för allt från enkla till komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblem. Mastercam är världen mest använda CAD/CAM-progamvara, med över 211 000 installationer världen över (enligt CIMdata, Inc). Mastercam distribueras via ett globalt nätverk där över 400 återförsäljare som tillhandahåller programvarulösningar och utmärkta supporttjänster.

Mastercam 2017 är släppt

Mastercam 2017 innehåller en ny uppsättning programmeringsverktyg som är fokuserade på snabbhet, automation och effektivitet, till exempel effektivare arbetsflöde, förbättrad användarvänlighet och dynamiska rörelser.

 

 Filmer som går igenom de viktigaste nyheterna 

Utvecklad för snabbare arbetsflödeNytt-guiMastercam 2017 har fått ett nytt interface med flikar som gör det enklare att hitta de funktioner man behöver. "Många av våra kraftfullaste verktyg har inte utnyttjats i den utsträckning de var avsedda för eftersom våra användare haft svårt att hitta dem," säger Meghan West, President på CNC Software som utvecklar Mastercam. "Vi lägger ner mycket tid tillsammans med våra användare på att hitta bästa sättet att förenkla detta, och reaktionerna har varit enormt positiva." Varje grupp av flikar simulerar funktioner och visar dem från de enklaste till de mer avancerade. Varje flik är kopplad till en viss typ av aktivitet, från att skapa en wireframegeometri till att generera verktygsbanor. Redigeringsfunktionerna ligger på samma flik som den man skapar sin ritning med, vilket betyder att man hittar alla verktyg man behöver när man behöver dem.
 

Dynamisk rörelseteknologi
Mastercams dynamiska rörelseteknologi kan minska maskintiden med 75 procent eller mer, och du får ut mer av dina både nya och gamla maskiner. Materialborttagningen maximeras, livslängden på verktygen ökar och cykeltiderna förkortas, vilket innebär minskat slitage på maskinerna och bättre bearbetning av hårda material. Nytt i årets version är att mikrolyft nu utnyttjar siktlinjeberäkning för att flytta verktyget när det behöver gå över fria ytor. Det ger en rörelse som är effektivare, mindre komplex och kortare, vilket i sin tur ger minskade cykeltider.

 

Mastercam 2017
Programversionen erbjuder en mer flexibel bearbetning med fokus på hastighet och automation. 2D höghastighets verktygsbanor, 3D-förbättringar och Multiaxisfunktioner tillsammans med dussintals andra förbättringar innebär ökad produktivitet för användaren.

För att strömlinjeforma och förenkla arbetsflöden stödjer nu 2D höghastighets verktygsbanor en förhandstitt där du enkelt ser regionen som kommer att bearbetas.

bearbetningsregioner

En ny funktion i Mastercam 2017 är Maximum Stock Engagement. Alla 3D höghastighets verktygsbanor för finskär stödjer detta. Du sätter gränserna för hur djupt verktyget skall gå i obearbetat material, och ser till att små verktyg inte får arbeta hårdare än de tål.

Optimized Raster Motion ökar effektiviteten på verktygsbanorna genom att fylla i branta områden med vinkelräta rörelser för ett renare och bättre resultat.

optimized-raster

 

För att bli tydligare har Multiaxis verktygsbanor förenklats och är nu grupperade efter antingen mönster eller applikation.

Prestandaökning, stöd för flera maskiner och för dubbelhållare är några av förbättringarna i Millturnmodulen.

Mastercam 2017 för Solidworks släpptes samtidigt och alla nyheter gällande verktygsbanor gäller även där.

 

Kraftfulla förbättringar av verktygsbanor

  • Nu ser man 2D höghastighetsbanor i en förhandstitt i ett grafiskt fönster innan man skapar eller förändrar verktygsbanan.
  • Level- och Plane managers är nu dockningsbara, har fått flytande funktionspanel och har omdesignats för att ge mer intuitiv kontroll och lättare arbetsflöde.
  • Tool Setup Manager i Mill-Turn har fått ny design för att förbättra arbetsflöde och användarvänlighet.
  • Nya funktioner har lagts till i Multiaxis Drill, som att utnyttja en linjes längd för borrdjup och igenkänning av ämnet för att bestämma start och slutdjup.
  • Multiaxis innehåller nu en ny 4-axlig verktygsbana – Rotary Advanced – som ger ökad kontroll av verktygsrörelsen genom väggar, nav och dolda ytor.

  

Mastercam app för iOS
Med årets Mastercamversion presenteras en app för iPhone och iPad som är användbar både för Mastercamanvändare och andra. Med den kan man få såväl praktisk information och kalkyler som omedelbar tillgång till Mastercam forum, kunskapsbas och mycket annat.

 

Robotar och mätmaskiner
Mastercam är världens största CAM-leverantör i antal levererade licenser, både totalt och årligt, enligt CIM data 2015. Det är en stor fördel eftersom flera starka tilläggsmoduler utvecklas av Mastercams partners. 

cimdata


Vill du styra flera typer av maskiner förutom CNC-maskiner bör du ta en titt på RobotMaster och Verisurf. Med RobotMaster kan dina programmerade rörelser simuleras och postprocessas till en industrirobot. Vissa kunder vill kunna flytta gradningsoperationer, poleringsjobb och svetsning till en robot. Den programmeringen gör man nu i Mastercam utan att behöva vara någon robotexpert.

Verisurf är en tilläggsmodul där man hanterar allt inom mätning och scanning. Har du en mätmaskin med krånglig mjukvara så rekommenderar vi att du programmerar mätningen i Mastercam & Verisurf istället.

 Robot-kanttrimmningProgrammering-av-matmaskin

 

 

 

 

 

 

 

 

AME & Mastercam sponsrar yrkesutbildning
Mastercam har i flera år varit sponsor av Worldskills och Euroskills. 1-3 december 2016 hålls Euroskills i Göteborg och AME/Mastercam är stolta att vara med som sponsor och CAM-leverantör i yrkesgrupperna CNC-fräsning och CNC-svarvning.