Mastercam integrerar verktygsbiblioteket Adveon™

CNC Software, Inc. och Sandvik Coromant har meddelat att de kommer att samarbeta för att integrera verktygsbiblioteket Adveon™ med Mastercam®. Adveon kommer att hjälpa Mastercam-användare att öka bearbetningsproduktiviteten och säkerheten ytterligare, och spara tid vid maskinkonfigureringen. Genom att minska mängden data som måste matas blir informationen mer konsekvent och håller en högre kvalitet

 Mastercam-and-Adveon-low-res

CNC Softwares Mastercam som distribueras i Sverige av AME AB, är världens mest använda CAD/CAM-programvara och innehåller lösningar för allt från de enklaste till de mest komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblemen. Mastercam innehåller toppmodern Dynamic Motion-teknologi för fräsning och svarvning. Den förbättrar tillverkningseffektiviteten betydligt, med kortare cykeltider och längre skärlivslängd.

Adveon har standardiserade metoder som är utformade speciellt för att underlätta snabb och säker CAM-programmering, där användarna kan:

  • Utveckla sina egna verktygsbibliotek/databaser
  • Välja verktyg för produktionen
  • Få överblick över och underhålla sortimentet
  • Bygga verktygsuppsättningar snabbt och säkert
  • Se resultatet direkt i 2D- och 3D-modeller
  • Exportera direkt till Mastercam Tool Manager

 

Adveon fungerar för alla verktygsleverantörer som bygger sin katalog på ISO 13399, vilket garanterar att all geometrisk information är korrekt.

Fördelarna med Adveon är många. Tack vare det öppna katalogområdet kan man markant minska den tid man lägger på att hitta och definiera skärverktyg. Man behöver inte längre leta efter information i kataloger eller tolka data mellan olika system. Detta hjälper i sin tur tillverkaren att snabbt få tillgång till den skärverktygsinformation som krävs för att få fram den lämpligaste bearbetningslösningen tillsammans med de effektivaste skärverktygen. Genom Adveon kan användarna välja de verktyg som man använder i det dagliga arbetet, underhålla och komplettera sortimentet och skapa sina egna verktygsbibliotek genom att kopiera och klistra in data från katalogområdet. Virtuella verktyg kan ”monteras” snabbt och säkert, och data exporteras lika snabbt för CAM-programmering och simulering.

Enligt tidigare kundstudier kan automatiserad inmatning av skärverktygsdata till CNC-system öka produktiviteten i NC-programmering genom CAM-system med så mycket som 20 %.

Adir Zonta, Adveon Product Manager hos Sandvik Coromant säger: ”Vårt samarbete med CNC Software ger Mastercam-användare en fantastisk möjlighet att öka produktiviteten och kvaliteten i sin NC-programmering genom att tillhandahålla kvalificerade verktygsmonteringsdata och skalenliga 3D-modeller till Tool Manager Library. Dessutom kan vi erbjuda den digitala tillverkningsvärlden vår kompetens inom skärande bearbetning.”

David Boucher, Director of Product Development hos CNC Software säger: ”Genom att samarbeta med Sandvik Coromant kommer vi att kunna använda ISO13399-verktygsdata och modeller direkt i Mastercam-applikationen. Detta kommer att förbättra våra gemensamma kunders arbetsflöde och effektivitet, samtidigt som det minskar risken för programmeringsfel då verktygsinformation ska dubbleras.”

Lösningen med verktygsbiblioteket Adveon är den första rena ISO13399-applikationen som är direkt kopplad till CAM-programvara. Adveon läser och använder ISO13399-data från alla verktygsleverantörer.

För mer information, besök www.ameab.se, www.mastercam.com, www.sandvik.coromant.com/adveon eller www.adveontools.com.

  

# # # # #

 

AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området.

CNC Software Inc.
CNC Software Inc har utvecklat Mastercam, världens populäraste CAD/CAM-system och tillhandahåller toppmoderna programvaruverktyg för CAD/CAM-tillverkning som uppfyller kundernas krav på lösningar för allt från enkla till komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblem. Mastercam är världen mest använda CAD/CAM-progamvara, med över 211 000 installationer världen över (enligt CIMdata, Inc). Mastercam distribueras via ett globalt nätverk där över 400 återförsäljare som tillhandahåller programvarulösningar och utmärkta supporttjänster.

Sandvik Coromant
Som en del av den globala Sandvikkoncernen är Sandvik Coromant ledande inom verktyg för tillverkning, bearbetningslösningar och kompetens som driver industristandarderna framåt samt innovationer som efterfrågas inom skärande bearbetning idag och framöver. Utbildningsstöd, omfattande FoU-investeringar och starka kundrelationer säkerställer utvecklingen av bearbetningsteknik som förändrar, leder och driver framtidens tillverkning. Sandvik Coromant äger över 3100 patent över hela världen, har över 8 000 anställda och finns i 130 länder.

 

Mastercam X9 är släppt

Mastercams nya version X9 innehåller en mängd programmeringsverktyg för ökad snabbhet, effektivitet och automatisering, bland annat inom områdena dynamiska rörelser, fleraxliga operationer och sådant som helt enkelt förenklar ditt jobb.

 

 Filmer som går igenom de viktigaste nyheterna 

Konstruktionsförbättringar
Solid Disassemble är en ny solidfunktion som demonterar en sammanställning och placerar soliderna med jämna mellanrum i ett angivet plan. Med Solid Position kan man positionera solider med varandra genom att välja vilka face som skall sitta ihop.
I Mastercam X9 har kopplingen mellan solider och verktygsbanor förbättrats på så sätt att när man redigerar soliden uppdateras enbart de verktygsbanor som direkt berörs av redigeringen.solid-disassamble liten

 

Fräsning
Dynamisk Fräsning har förbättrats ytterligare genom att man nu kan ställa olika matningar för med- respektive motfräsning, vilket innebär mindre verktygsslitage.
En ny funktion i konturfräsning gör att man kan runda av utvändiga hörn utan att behöva skapa avrundningar på detaljen.
I 3D Höghastighetsfräsning kan man välja om verktygets rörelser skall följa verktygsspetsen eller den verkliga kontaktpunkten inom begränsningsområdet. Dessutom har restfräsningen effektiviserats genom att frigångslyften har minimerats.
Arbetsflödet har också förenklats genom att verktygsbanor har slagits samman, och sex grovfräsningsoperationer har minskats till enbart två. Skärordningen i 3D HST Waterline kan nu även utföras nerifrån och upp, och plana ytor kan hanteras separat i 3D HST Hybrid.

raider-på-utvändiga-hörn liten

verktygets-kontaktpunkt liten

3D-HST-Waterline--bearbetning-nerifrån-och-upp liten

Fleraxliga förbättringar
Den nya Multiaxis Link ser till att förflyttningar mellan verktygsvägar blir säkra och kollisionsfria. Mastercam X9 har även förbättrat processorhanteringen för avancerade fleraxliga verktygsbanor. De utnyttjar nu Multi-Threading, som innebär att man kan fortsätta arbeta även under beräkningstiden.

 

Mastercam Simulator
Adaptive Quality är ett nytt verktyg som förbättrar kvalitén i verifieringen, särskilt på detaljer som avrundningar, små hål och hörn.
I Mastercam Simulator kan man nu för fräsningen välja om man vill se fixturen eller ej. Fixturen kan även användas för kollisionskontroll.

  

Också i Mastercam X9

  • Förhandsvisning av verktygsvägen innan dialogrutan med verktygsparametrar stängs.
  • Fräsverktyg innehåller två nya verktygstyper, profilfräs och gängfräs. 

nya-verktygstyper--profilfräs-och-gängfräs liten

Det bästa från två världar
De användare som uppgraderar till Mastercams nästa release kommer kunna välja på att arbeta antingen i Mastercam eller Mastercam för SOLIDWORKS®  och kan på så sätt utnyttja det bästa från två världar.

 

 

Mastercam får direktkontakt med verktygsdata i molnet

CNC Software Inc, som utvecklar Mastercam CAD/CAM programvara, har inlett ett samarbete med Machining Cloud GmbH. Samarbetet innebär att Mastercamanvändare nu får snabb och enkel tillgång till molnbaserad produktfakta om skärverktyg och slipper det tidsödande letandet efter information som behövs för programmering, simulering m.m.

Machining Cloud förser tillverkningsindustrin med en enhetlig och uppdaterad informationskälla om ledande tillverkares skärverktyg, maskinverktyg och fixturer. Nu får även Mastercamanvändare tillgång till denna omfattande informationsbank med bland annat verktygsväljare och konfiguratorer. Via det nya Mastercam Machining Cloud användargränssnittet får Mastercamanvändaren tillgång till verktygstillverkarnas beskrivningar, geometriska information och applikationsexpertis, som direkt kan utnyttjas i det egna Mastercamsystemet.

"CNC Software Inc. är helt inriktat på att förse tillverkningsindustrin med de bästa CAD/CAM-verktygen med utgång från användarnas behov av att lösa både enkla och komplicerade konstruktions- och tillverkningsuppgifter. I och med samarbetet med Machining Cloud kommer vi att kunna erbjuda Mastercamanvändare en gemensam källa för att enkelt få tillgång till den information om skärverktyg som behövs i programmerings- och simuleringsarbetet," säger Doug Nemeth, säljchef på CNC Software.

Michael Taesch, som är "molnguru" på Machining Cloud GmbH, fyller i: "Vårt nya samarbete kommer att innebära väsentliga tidsbesparingar för Mastercams kunder genom att de nu får tillgång till aktuell produktinformation från ledande verktygstillverkare på ett enkelt och snabbt sätt. Molnlösningar har dramatiskt förändrat kartan inom områden som musik, TV, nyheter, sociala nätverk och många andra. Nu är det dags även för metallbearbetningsindustrin tack vare Machining Cloud."

  

# # # # #

 

Om Machining Cloud GmbH
Machining Cloud GmbH har sitt huvudkkontor i Stans, Schweiz. De vill revolutionera tillverkningsindustrin genom att erbjuda en plattform för att hjälpa tillverkare att få tillgång till applikationer, resurser, service och information som ger ökad effektivitet och produktivitet. Machining Cloud arbetar med världens bästa och största leverantörer av tillverkningsutrustning för att kunna erbjuda enhetliga resurser som gör livet enklare för tillverkningsföretag. Mer information finns på www.machiningcloud.com


Om AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området.