Mastercam 2025 är släppt

Mastercam 2025 är släppt! Med feedback från användare och verkstäder över hela världen har vi byggt vidare på våra tidigare framsteg och är glada att kunna erbjuda vårt mest intuitiva gränssnitt hittills! Här går vi igenom några toppfunktioner  som kommer att förbättra din produktivitet och lönsamhet.

 

Mastercam Gradning

Vi är glada att kunna presentera Mastercam Gradning, den ultimata lösningen för effektiv och exakt gradning. Mastercam Gradning erbjuder en betydande förbättring för användare av Mastercam 2D- och 3D-fräsning, Mastercam Router och Mastercam Mill-Turn. Denna avancerade lösning har automatiserad kantbearbetning som förenklar gradningsprocessen, möjliggör exakt kontroll och minimerar behovet av manuell efterbearbetning. Mastercam Gradning hanterar komplexa kanter med lätthet och automatiserar komplicerade gradningsuppgifter, vilket sparar värdefull tid och förbättrar produktens slutkvalitet avsevärt. Mastercam Gradning förenklar gradningen med automatisk kantdetektering och intuitiva kontroller, vilket säkerställer en snabbare och mer exakt process.

 

Finskär i Dynamisk fräsning och Areafräsning

Mastercam 2025 introducerar möjligheten att lägga till finskär på 2D Dynamisk fräsning och Areafräsning. Använd den nya sidan för Finskär för att lägga till finskär längs de valda gränserna för verktygsbanan.

 

Markering av solida hål

Mastercam 2025 erbjuder stora förbättringar av markeringsfunktionen av solida hål, som är avgörande för de som använder verktygsbanor för håltagning. De förändringar som hör till denna uppdatering skapar ett mer effektivt, precist och kontrollerbar hålmarkering.

 

Gängfräsfunktioner

  • Radiekompensering i styrsystemet: Ofta när man använder gängfräsverktyg är verktygets diameter och hålets diameter nära varandra i storlek. Detta gör det omöjligt att flytta verktyget linjärt innan det börjar skära, vilket krävs av de flesta maskiner för att aktivera och inaktivera verktygskompensation. Använd parametrarna Nedmatning efter första rörelsen och Återgång före sista rörelsen för att lösa detta problem.
  • Bearbetningsriktning: De nya fälten bearbetningsriktning och spindelriktning på gängfräsens parametersida ökar inte bara synligheten utan ger även bättre kontroll över riktningarna.
  • Ingång/utgång: Nya alternativ på sidan Ingång/utgång ger tillverkarens rekommenderade funktioner för spiralbearbetning. De nya alternativen ger också kontroll över verktygskompensering samt möjlighet att justera inmatningshastigheter.
  • Linjelängdsstyrning: När du anger värden i de nya linjelängdsfälten skapar Mastercam en linje som är vinkelrät mot in- och utgångsrörelserna. Du kan också använda denna funktion för att aktivera och avaktivera verktygskompensering utanför den håldiameter som ska bearbetas.
    Periferimatning: Använd den nya kryssrutan Periferimatning för att beräkna matningshastigheten baserat på verktygets tangentiella kant snarare än på centrumlinjen. Denna funktion ger en mer exakt matningshastighet, baserad på fräsens diameter och den bearbetade håldiametern, vilket ger mer noggrannhet och effektivare verktygsbanor.

 

Förbättringar av säkerhetszoner

Den nya säkerhetszonen använder nu mesh för parametriska former. Tillsammans med en uppdaterad algoritm som gör att säkerhetszonen nu är en beräkning efter verktygsbanan.

 

Stöd för Y-axelsvarvning i Mastercam Mill-Turn

I Mastercam 2025 introducerar Mastercam Mill-Turn stöd för Y-axelsvarvning. Alla svarvningsverktygsbanor förutom profilgänga  och B-axel kontursvarvning stöder Y-axelsvarvning. Skapa automatiskt en uppsättning av plan som du kan använda för att skapa din verktygsbana med rätt verktygsorientering och spindelorientering.

 

A-axels kontursvarvning i Mastercam Mill-Turn

Den nya verktygsbanan A-axel kontursvarvning kompletterar B-axel kontursvarvning som introducerades i Mastercam 2023 och utökar stödet för roterande kontursvarvning. Den nya verktygsbanan är mycket lik B-axel kontursvarvning, förutom att den använder Y-axelsverktyg. Möjligheten att rotera verktyget under bearbetning gör att användare kan nå svårbearbetade områden samtidigt som de drar nytta av de senaste framstegen inom Y-axel bearbetning.

 

Förbättringar av B-axels kontursvarvning

Två nya funktioner har lagts till i B-axel kontursvarvning i Mastercam Mill-Turn. Du kan nu inkludera splines i din länkade geometri, vilket förenklar och påskyndar beräkningsprocessen. Dessutom gör nya verktygsvinkelkontroller att du kan specificera antingen en framåtvinkel eller bakåtvinkel för skäret, vilket förbättrar verktygsbanans skapandeprocess och förbättrar ytkvaliteten avsevärt.

 

Funktion för avvikelseanalys

Analysera avvikelse-funktionen analyserar skillnaderna mellan entiteter och tillämpar en färgkodad ”heat map” på geometrin, som visar avvikelser i grafikfönstret. Analysera avvikelse tillåter dig att jämföra valfri kombination av punkter, kurvor, ytor, solider eller face.